Снимка Булфото, архивЗам.-министър Нанков заяви пред 6 милиона лева. Ами да,

...
Снимка Булфото, архивЗам.-министър Нанков заяви пред 6 милиона лева. Ами да,
Коментари Харесай

Нанков за свлачището покрай Рилския манастир: Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15

Снимка Булфото, списък

Зам.-министър Нанков съобщи пред 6 милиона лв.. Ами да, толкоз коства целият план, само че той не е изпълнен, да кажем, нито са изплатени 6 милиона все още. Има още действия, които би трябвало да се извършат. В момента обаче премисляме следващи дейности във връзка с премостване на пътния сектор. Нито имаме приемателна комисия, нито имаме акт 15 - беше на стадий осъществяване на строителни действия. 

Този целият склон над 500 метра над нас при сходни геодинамични процеси, сходно преовлажняване, надали би могъл да бъде по този начин трайно укрепен в границите на този план с този вид активност. Премахвайки скалата, отваряме риск 600 метра отсам нагоре и целият склон да пропадне долу в дерето, изясни още той. 

Изп.-директор на " Автомагистрали " ЕАД Стоян Беличев пък съобщи, че към момента се обмисляло по какъв начин да стане премахването на скалата и кой да минава през този сектор. Засега придвижването остава краткотрайно ограчичено в двете направления. 

" Преминаването към момента обмисляме по какъв начин да се случи тъкмо и кой да минава през сектора. И това ще бъдат хората, които би трябвало да преминат. Това са духовенството и обслужващият личен състав на манастира. Ще бъде сложена светофарна уредба със сигналист, само че мисля че сега е най безвредно това да се случва единствено в светлата част на деня, през нощта пътят ще бъда затворен ", сподели още Беличев. 

Още през вчерашния ден от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) оповестиха, че преовлажняване на скатовете по трасето на пътя за Рилския манастир са засилили поредност от свлачищни процеси през последните 24 часа и заради това придвижването по третокласния път III-107 Кочериново - Рилски манастир остава краткотрайно лимитирано в двете направления. 

И прибавиха, че в случай че не е било укрепването, сриването щяло да бъде още по-голямо. Освен това построяването на подпорната канара и монтирането на якостна мрежа по ската, което коства 6 млн. лв., е било единствено първият стадий от укрепителните работи в този сектор. При втория ще би трябвало да се обезопаси и горната част на ската, където срутищните процеси не престават.

От думите на Нанков стана ясно, че в действителност укрепването на ската не било готово за употреба (укрепителните действия започнаха в края на юни и включваха възобновяване на пътната настилка по участъка). Въпреки това на 29 декември министър председателят Бойко Борисов написа във " Facebook ", че каквото е било дадено да се направи за Рилския манастир, е към този момент изпълнено. ``Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят на тази Света обител, да няма неизкусурено нещо``, съобщи тогава той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР